Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

1000 Questions for Couples - ( # 3 - Σχέσεις )

Το ποστ είναι βασισμένο στο βιβλίο του Michael Webb " 1000 Questions for Couples "


Υπάρχει μία φράση που λέει " Αγαπάς μόνο αν γνωρίζεις πραγματικά. Γνωρίζεις μόνο αν αγαπάς πραγματικά ". Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ισχύει απόλυτα... Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, έχεις την αίσθηση ότι πραγματικά υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρεις για τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου... Ευκαιρία λοιπόν να τα ανακαλύψεις και να τα ανακαλύψει και αυτός για σένα !

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κατηγορίες, έτσι ώστε να βρείτε τι πιστεύετε σε μία πλειάδα ζητημάτων. Μερικές από τις ερωτήσεις,θα τις δούμε εδώ.

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να ξέρεις τον εαυτό σου. Όπως λέγαν οι αρχαίοι δηλαδή, "Γνώθι σαυτόν".. Όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου, μπορείς να πάρεις καλύτερες αποφάσεις, σίγουρος πια ότι αυτό που κυνηγάς είναι κάτι που θέλεις πραγματικά. Μπορείς να ξέρεις τα όρια σου και είτε να μην τα ξεπερνάς όταν δεν πρέπει ή να κάνεις τα απαραίτητα βήματα για να τα ξεπεράσεις, με τον δικό σου τρόπο, και να βελτιωθείς.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως και το να γνωρίζεις την σύντροφό σου. Και όταν λέμε να την ξέρεις, όχι επιφανειακά. Το τι της αρέσει να τρώει δηλαδή, τι να φοράει κτλ . Άλλα και περισσότερο βαθιά πράγματα. Άπο τις αξίες της στην ζωή μέχρι πράγματα που την σημάδεψαν. Τέτοιες πληροφορίες είναι ανεκτίμητες σε μία σχέση.




  • " Τι σε φοβίζει περισσότερο ? Πως αυτός ο φόβος επηρεάζει τα πράγματα που θες να κάνεις ? "


Υπάρχουν ζητήματα στον καθένα μας που προτιμάμε να τα αποφεύγουμε. Ο φόβος είναι ένα από αυτά. Και όταν ένα ζήτημα το καλύπτεις, λειτουργεί υποσυνείδητα και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Όταν συζητάς αυτόν τον φόβο με τον σύντροφό σου, το βγάζεις στην επιφάνεια και απευθείας χάνει λίγη από την δύναμή του. Επίσης, από την στιγμή που γίνεται σε μία ατμόσφαιρα αποδοχής, σε κάνει να δεις αυτό που φοβάσαι περισσότερο ψύχραιμα. Και να τον αντιμετωπίσεις στο μέλλον.

Και τώρα πλέον μπορεί και να μην είσαι μόνος σου σε αυτή την μάχη. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προσφέρει η εμπειρία ή η γνώση του συντρόφου σου. Μπορεί να το έχει αντιμετωπίσει παλιά και να το έχει ξεπεράσει. Ή να σου δώσει πληροφορίες και πράγματα που εσύ δεν μπορείς να δεις.


  • " Τι σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια ? "

Το αίσθημα της ασφάλειας όπως είδαμε και στο προηγούμενο ποστ, είναι από τα σημαντικότερα σε μία σχέση. Μία τέτοια ερώτηση φέρνει το ζήτημα στην επιφάνεια και μάλιστα σε στιγμές ήρεμες, όχι μετά από τσακωμούς και λάθη, όπως γίνεται συνήθως. 

Η απάντηση σε μία τέτοια ερώτηση, φανερώνει φόβους και ζητήματα της συντρόφου σου, που είναι καλύτερα να τους δώσεις ιδιαίτερη σημασία. Μία λάθος κίνηση ή λέξη δεν κάνει μεγάλο κακό συνήθως. Όταν όμως σχετίζεται με ένα θέμα που πατάει πάνω στην αίσθηση της ασφάλειάς της, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο. 




  •  " Είσαι ευχαριστημένη με τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου ? " 

Ο Νο.1 λόγος διαζυγίου στα ζευγάρια, είναι συνήθως τα χρήματα. Και δεν είναι μόνο οι οικονομικές δυσκολίες. Πολλές φορές είναι και οι τελείως διαφορετικές οπτικές μεταξύ τους στο θέμα της διαχείρισης. Αν πχ είσαι τσιγκούνης και παντρευτείς μία σπάταλη ( ναι ξέρω, άθλια και τα δύο ), δεν είναι μόνο ότι θα επηρεάσει τα οικονομικά σας άλλα θα είναι και ένα θέμα που θα δημιουργεί προβλήματα σε ολόκληρη την σχέση σας στο μέλλον, από το μεγάλωμα των παιδιών μέχρι τα έξοδα του σπιτιού.



Στην τελική, αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να γίνουν και σαν μορφή παιχνιδιού. Να καθίσετε ένα βράδυ ( ή δύο ... ) και να κάνετε ερωτήσεις ο ένας στον άλλον, συντροφιά με λίγη μουσική.

Θα είναι ένας όμορφος τρόπος να μοιραστείτε πράγματα που μπορεί να βελτιώσουν την σχέση σας στο μέλλον, να σας προλάβουν από προβλήματα και διαφωνίες και, αν μη τι άλλο, να περάσετε καλά....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου