Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Hold me Tight ( # 2 - Σχέσεις)


Το ποστ είναι βασισμένο στο βιβλίο της Sue Johnson Hold me Tight





Το Hold me Tight είναι από τα best-sellers στην κατηγορία των Relationships εδώ και αρκετά χρόνια. Μόνο το γεγονός ότι υπερηφανεύεται πως έχει επιτυχία 70%-75% στο να σώζει γάμους που οδεύουν προς το διαζύγιο, λέει αρκετά και για το βιβλίο άλλα και για την μέθοδο που ακολουθεί 

Η Μέθοδος λέγεται EFT ( Emotionally Focused Therapy ) και δίνει βάση στα συναισθήματα που λειτουργούν κάτω από την σχέση και τα προβλήματά της. Και δυστυχώς, πολλές φορές είναι ακριβώς αυτά που δεν εκφράζουμε, καταπιέζουμε ή αρνούμαστε σε εμάς ή στον άλλον. 

Στόχος λοιπόν είναι να απελευθερωθούν αυτά τα συναισθήματα, έτσι ώστε να δυναμώσει ο Συναισθηματικός Δεσμός ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν αυτός ο δεσμός αρχίζει να χαλάει, τότε είναι ακριβώς που δημιουργούνται τα προβλήματα και οι τσακωμοί. Αρχίζει να δημιουργείται μία απόσταση του ενός από τον άλλον και όσο η απόσταση αυτή μεγαλώνει, τόσο γίνονται δυσκολότερα και τα πράγματα για την ύπαρξη μιας υγειούς σχέσης. 

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικός ο Συναισθηματικός Δεσμός ? 

Το θέμα της Ασφάλειας

Η αίσθηση της ασφάλειας είναι πρωταρχικής σημασίας για την ζωή ενός ανθρώπου. Όχι, δεν μιλάμε μόνο για το θέμα των σχέσεων άλλα και γενικότερα. Όταν νιώθεις ανασφάλεια, νιώθεις σαν να έχει φύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια σου και να μην στηρίζεσαι πουθενά. 

Πολλοί λένε μάλιστα ότι το αντίθετό του, η αίσθηση ελέγχου δηλαδή, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε φόβο σου στην ζωή. Όσο δηλαδή νιώθεις ότι έχεις το θέμα κάτω από τον έλεγχό σου, τόσο καλύτερα μπορείς να σκεφτείς, να αντιμετωπίσεις το άγχος και να κάνεις τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις όσο περνάει ο καιρός, μέχρι να νικήσεις τον φόβο. 



Όταν μπαίνεις σε μία σχέση, ένα μέρος της συναισθηματικής σου ασφάλειας, το στηρίζεις στον/στην σύντροφό σου. Όσο τον γνωρίζεις και τον εμπιστεύεσαι, τόσο περισσότερο αφήνεσαι συναισθηματικά και χαλαρώνεις. Ξέρεις ότι η άλλη θα είναι εκεί όταν την χρειαστείς, αν πχ έχεις μία άσχημη μέρα, θα είναι εκεί για να σου πει μία καλή κουβέντα ή να σε ανεβάσει ψυχολογικά όταν έχουν μειωθεί οι δικές σου αντοχές. 

Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται όταν όχι μόνο αρχίζει να χαλάει αυτή η αίσθηση ασφάλειας μέσα στην σχέση, αλλά και όταν η ίδια η σχέση αρχίζει να γίνεται πηγή μεγαλύτερης ανασφάλειας. 

Τότε, αυτή που είναι απέναντί σου, από φίλη μετατρέπεται σε εχθρό, εκεί που περίμενες επιβράβευση, δέχεσαι κατηγορίες και δένονται μαζί  τα νεύρα του παρελθόντος με τις χαμένες ελπίδες για το μέλλον.

Εκεί ακριβώς είναι που έρχονται οι 7 Συνομιλίες του βιβλίου, για να βοηθήσουν την σχέση, κάνοντας πάλι δυνατό τον Συναισθηματικό Δεσμό. 

Ας δούμε 1 από αυτές.

Συνομιλία 2: Τα ευαίσθητα σημεία 

Κάθε άνθρωπος, έχει μία ιδιαίτερη ιστορία. Δεν είναι μόνο αυτά που έχει περάσει στην ζωή του, είναι και αυτά που κουβαλάει μέσα από τις σχέσεις των γονιών του, την σχέση του με φίλους και συγγενείς άλλα και προηγούμενες σχέσεις. 

Πολλές πληγές από όλες αυτές τις σχέσεις, αν και δεν φαίνονται, συνεχίζουν να λειτουργούν στο υποσυνείδητο και να πονάνε τον καθένα μας. Αυτά τα πικρά μαθήματα είναι που μας οδηγούν να φοβόμαστε πράγματα για να μην ξάνα-πληγωθούμε ή που αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα τελείως. 



Παράδειγμα : Εάν μία από τις πρώτες σου σχέσεις, τότε δηλαδή που είσαι περισσότερο ευάλωτος, είχε απιστήσει αρκετά, αυτό σε κάνει να είσαι περισσότερο καχύποπτος για τις επόμενες. Σε ένα βαθμό όμως που δεν είναι φυσιολογικό και που σε κάνει να χρωματίζεις κάθε πράγμα που σχετίζεται με την απιστία με πολύ πιο έντονα χρώματα. Με λίγα λόγια, οι επόμενες πληρώνουν τα λάθη των προηγούμενων. 

Κάτι τέτοιο είναι ανθρώπινο να γίνεται. Το κρίμα είναι όταν νομίζεις ότι το θέμα σου είναι η πράξη της συντρόφου σου ενώ στην πραγματικότητα το αγκάθι κρύβεται πολλά χρόνια πίσω. 

Μία συνομιλία λοιπόν που θα παίρνει υπόψιν όχι την συγκεκριμένη σας διαφωνία άλλα τυχόν πράγματα του παρελθόντος που ρίχνουν λάδι στην φωτιά, μπορεί να φανεί σωτήρια. 

Αυτή και μόνο η συνομιλία, μπορεί να κάνει θαύματα στην σχέση ενός ζευγαριού και να προλάβει πολλούς μπελάδες.

Περισσότερα στο βιβλίο Hold me Tight, το οποίο κυκλοφορεί και στα Ελληνικά πλέον...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου