Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ύπνος ( Counting Sheep : Paul Martin )

Ο ύπνος για μερικούς ανθρώπους θεωρείται χάσιμο χρόνου. Νομίζουν οτι αν δεν έπρεπε να κοιμηθούν, θα είχαν 8 ακόμα ώρες εποικοδομητικής δουλειάς !

 Όπως θα δούμε, αυτό απέχει πολύ άπο την αλήθεια ...

Τι κάνει η έλλειψη ύπνου στο μυαλό και το σώμα μας

Καταρχήν, έλλειψη ύπνου δεν σημαίνει "Δεν έχω κοιμηθεί εδώ και 2-3 μέρες"... Σημαίνει οτι δεν  έχεις κοιμηθεί κανονικά (7-9 ώρες δηλαδή) για αρκετές νύχτες...

Άρα, μάλλον κι εσύ δεν κοιμάσαι αρκετά ! 


Η έλλειψη ύπνου κάνει τον Προμετωπιαίο φλοιό σου ( το μέρος του εγκεφάλου δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την σκέψη κτλ ) να μην λειτουργεί κανονικά.

Και ας μην έφτανε αυτό, δεν μπορείς ούτε να καταλάβεις οτι ο εγκέφαλός σου δεν δουλεύει κανονικά, όταν γίνεται αυτό. 

Με αυτή την έννοια, είσαι σαν ένας μεθυσμένος ή χαζός ή γέρος. Σε επιστημονικά τεστς, άτομα που δε έχουν κοιμηθεί αρκετά, έχουν τα ίδια αποτελέσματα με κάποιον που είναι μεθυσμένος ή έχει χαμηλό I.Q. ή είναι αρκετά μεγαλύτερος σε ηλικία.  

Η έλλειψη ύπνου επίσης αποδιοργανωνει την συναισθηματική,λογική και φυσική μας κατάσταση. Οι κουρασμένοι άνθρωποι νευριάζουν και στεναχωριούνται πολύ πιό εύκολα.
    
Σαν να μην έφτανε αυτό, μειώνει και τις ικανότητές τους να επικοινωνήσουν αρμονικά με τους γύρω τους. 

 Με λίγα λόγια... Έλλειψη ύπνου = Χαζός και δυστυχισμένος


                                                               
Τροχαία ατυχήματα...  Η έλλειψη ύπνου αποτελεί αίτιο σε τουλάχιστον 10% άπο τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Και ο αριθμός αυτός είναι κάτα πάσα περίπτωση μεγαλύτερος, επειδή ...προφανώς....δεν μπορείς να δείς αν ο οδηγός είχε κοιμηθεί κάτα την διάρκεια του ατυχήματος ( Κάτι που μπορείς να δεις αν είχε πιεί )

Άρα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να σου κοστίσει και την ζωή !

.  
                                                           Τι κάνει ο ύπνος για εμάς 


1) Ανοσοποιητικό σύστημα. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα επιτέλους βρίσκει χρόνο να κάνει δουλειά! Είναι σαν να λέει : "Ωραία, τώρα που δεν μπορεί να κουνηθεί ... ας τον επισκευάσουμε παιδιά ! " Άρα, αν δεν κοιμάσαι αρκετά, δεν αναρρώνεις και όπως θα έπρεπε. Άουτς ! 
Η ορμόνη Μελατονίνη η οποία εκρίνεται κάτα την διάρκεια του ύπνου, επιταχύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιβραδύνει την αύξηση των Όγκων και αυξάνει την προστασία εναντίων των λοιμώξεων. 
Μία μόνο νύχτα που δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορύν στο αίμα μας. 


2) Μάθηση.. Να κάτι φανταστικό! Θυμάσαι πως βρίσκει χώρο ο υπολογιστής σου ? Τακτοποιώντας αρχεία...
 
Αυτό ακριβώς κάνει και ο εγκέφαλός σου ενώ κοιμάσαι ! 

Συνδέει  όλη την καινούργια γνώση σου, με ό,τι ήδη ξέρεις. 

 Αφού κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ενώ είσαι ξύπνια, ουσιαστικά μαθαίνεις κάτα την διάρκεια του ύπνου.

Για αυτό βλέπεις περίεργα όνειρα

Επειδή ο εγκέφαλός σου συνδέει την Παλιά Γνώση και την Τωρινή Συναισθηματική σου κατάσταση με κομμάτια της Καινούργιας Γνώσης.


3) Δύναμη Ενώ κοιμάσαι, δεν γιατρεύεσαι μόνο, άλλα γίνεσαι και δυνατότερος και καλύτερος... Οι μύες σου αυξάνουν ουσιαστικά κάτα την διάρκεια του ύπνου, κάτι που το ξέρουν ήδη όσοι γυμνάζονται.


Η αυξητική ορμόνη εκρίνεται τις πρώτες ώρες του ύπνου... Στους άντρες, περισσότερη άπο τα 2/3 της συνολικής μας παραγωγής αυξητικής ορμόνης, λαμβάνει χώρα κάτα την διάρκεια των πρώτων φάσεων του ύπνου. Όσο περισσότερο περνάμε σε ύπνο χαμηλών κυμμάτων (Slow wave sleep),τόση περισσότερη αυξητική ορμόνη παράγουμε.  

Επίσης, στους άντρες, τα επίπεδα της Τεστοστερόνης είναι επίσης υψηλά κάτα την διάρκεια του ύπνου. Τα επίπεδα τεστοστερόνης ξεκινάνε να αυξάνονται όταν αρχίζουμε να κοιμόμαστε, φτάνουν τα υψηλότερα επίπεδα γύρω στο πρώτο επεισόδιο REM ύπνου και παραμένουν υψηλά μέχρι το τέλος.

Η Τεστοστερόνη πέφτει κάτα την διάρκεια της ημέρας και ξανα-γεμίζει το βράδυ.

4) Ρύθμιση διάθεσης Μετά άπο έναν καλό ύπνο, νιώθεις καλύτερα. Ο εγκέφαλός σου είχε την ευκαιρία να χαλαρώσει, να μειώσει τις ορμόνες τους στρες και έτσι είναι σαν να ξεκινάς άπο την αρχή.

Βάλε μαζί και την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και έχεις έναν πανίσχυρο συνδιασμό! 


Το ρητό " Μην πηγαίνεις νευριασμένος για ύπνο " έχει μία καλή βάση.  Με λίγα λόγια... Καλός ύπνος = Καλύτερη υγεία, σοφία,δύναμη και ευτυχία...

                                                            Πως να βελτιώσεις τον ύπνο σου


1) Να έχεις μία τελετουργία ύπνου.. Πήγαινε για ύπνο τριγύρω στην ίδια ώρα κάθε βράδυ και προσπάθησε να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο, διαβάζοντας ένα βιβλίο, κάνοντας διαλογισμό ή κάνοντας κάτι που απλά διώχνει τις έγνοιες άπο το κεφάλι σου.

2) Κάνε μπάνιο Ο ύπνος έρχεται ευκολότερα όταν υπάρχει αυξομείωση στην θερμοκρασία του σώματος.  

Έτσι, κάνοντας ένα μπάνιο 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, βοηθάς το σώμα σου να ηρεμήσει και να προετοιμαστεί για έναν καλό βραδυνό ύπνο.

3) Κλείσε τα φώτα Ως άνθρωποι, είμαστε προγραμματισμένοι να σηκωνόμαστε όταν σηκώνεται ο ήλιος και να πηγαίνουμε για ύπνο όταν έρχεται η νύχτα.

Όταν έχεις ανοιχτά τα φώτα το βράδυ, ταράζεις τον Κιρκαδιανό Ρυθμό (Circadian Rhythm) σου και το σώμα σου δεν μπορεί να καταλάβει αν είναι μέρα ή νύχτα.

Κοιμάσαι πολύ καλύτερα όταν δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος φωτός. 4) Ησυχία Μπορούμε να προσαρμοστούμε στα πάντα, εκτός άπο τον θόρυβο!  Ο θόρυβος δεν μας αφήνει να ηρεμήσουμε και κρατάει τον εγκέφαλο ανήσυχο.

Βιολογικά, είμαστε προγραμματισμένοι να ξυπνάμε με κάθε θόρυβο, για να προστατευθούμε άπο τα άγρια ζώα.
Άρα, με τον παραμικρό θόρυβο, ο εγκέφαλός μας υποσυνείδητα αρχίζει να ανησυχεί και μειώνεται η ποιότητα του ύπνου.

5) Η μυρωδιά της Λεβάντας Η μυρωδιά της Λεβάντας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον ύπνο σου. Είτε μυρίζοντας κανονική Λεβάντα είτε αγοράζοντας ενα Αιθέριο έλαιο, μπορείς να βελτιώσεις τον ύπνο σου.

 
6) Πάρε μικρούς ύπνους Είτε μιλάμε για την Μεξικάνικη Σιέστα ή όχι, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ένας μικρός ύπνος ( ύπνος που δεν ξεπερνάει τα 30 λεπτά ), μπορεί να βελτιώσει την σκέψη, την διάθεσή σου και να σε να νιώθεις λιγότερο κουρασμένη. 

Άρα, όταν είσαι κουρασμένος άπο την δουλειά, το διάβασμα ή την οδήγηση, βρες ένα ήρεμο μέρος, κοιμήσου για 25 λεπτά και θα είσαι σαν καινούργιος !  


Αυτά άπο μένα.... Καλή συνέχεια..... και καλό ύπνο! 


Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ : http://www.amazon.co.uk/Counting-Sheep-Science-Pleasures-Dreams/dp/0006551726/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1347694845&sr=1-1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου